V severní polokouli planety převažují širokolisté lesy, ale nacházejí se také v oblastech jižní polokoule. Velmi často koexistují se zónou smíšených lesů a mají s nimi mnoho společného. Jaké jsou charakteristiky flóry a fauny smíšených a listnatých lesů? Budeme mluvit o jejich hlavních rysech v článku.

Geografie přírodních oblastí

Listnaté nebo letní zelené lesy se liší od ostatních stromových společenstev v listí podzimu. Jednou z jejich odrůd jsou listnaté lesy. Jsou charakterizovány poměrně velkou velikostí listů, a proto dostali své jméno. Takové lesy milují světlo a teplo, ale jsou považovány za odolné vůči stínu. Rostou ve vlhkých oblastech mírné zóny s mírným podnebím a rovnoměrným rozložením srážek během všech ročních období.

Tyto lesy jsou rozšířeny po celé Evropě, s výjimkou Středomoří a Skandinávie, rostoucích na západní a střední Ukrajině a trochu v západní části Ruska. Tam jsou zastoupeny převážně buky, duby, o něco méně - javorové, jesenné, habrové, lipové a jalovce. Podrost je lísková, včelí třešeň, divoké jablko, řešetlák. Ve východní Asii jsou listnaté lesy mnohem bohatší než v Evropě. Pěstují mnoho druhů travin, keřů, kapradin a lýnek.

V severovýchodních státech Spojených států a na jihu Kanady jsou společné dubové kaštanové lesy, hickory, duby, javor a tulipány. stromy, rovinaté stromy, matice. Na jižní polokouli převládají stálezelené druhy a listnaté lesy jsou extrémně vzácné. Jsou distribuovány především v Chile a na ostrovech Nového Zélandu.

Smíšené lesy jsou ve skutečnosti přechodné mezi širokolistými a jehličnatými, a proto obsahují znaky obou zón. Odolávají chladnějším podmínkám, nacházejí se v oblastech s chladnými dlouhými zimami a teplými léty. Jsou distribuovány na severu Evropy, na jihu Skandinávského poloostrova, na Dálném východě a na planinách Sibiře, v oblasti Velkých jezer a Kalifornie v USA, v Jižní Americe a na Novém Zélandu.

V rámci jednoho regionu mají rostliny a zvířata listnatých lesů mnoho společného se zástupci smíšených komunit. Zóny se často navzájem ohraničují a mají podobné složení druhů. Například ve smíšené zóně Evropy rostou stejné duby, buky a jámy, vedle nich se společně vyskytují borovice, smrk, jedle a další jehličnany.

Wildlife listnatých lesů

Kvůli přítomnosti nejen stromů, ale i keřů, trávy, mechů, stejně jako vrstev padajících listů, v lesech mírné zóny je dlouhá vzdálenost dobře vyjádřena. Vytvářejí tak podmínky pro bydlení nejrůznějších forem života.

Vysoká ložná vrstva a horní vrstvy půdy jsou doma k obrovskému počtu bezobratlých: jeleni brouci, žížaly, housenky, larvy hmyzu, klíšťata, pavouci. Ptáci hnízdí v korunách a pilířích stromů, živých veverkách, rysech, divokých kočkách a různém hmyzu. Nejvíce obydlené jsou pozemské dlouhé lovné šňůry. Zde jsou zvířata smíšených a listnatých lesů reprezentována kopytníky, velkými a středně velkými dravci, různými ptáky, obojživelníky a plazy.

Obyvatelé, jako jsou divoké krůty, sivé a černé veverky, medvědi baribalové, panenčí jeleni, kanadští bobři, Američtí dráždiví, želvy, červenooké virreonové, svišťové, panenské opony jsou běžné v Severní Americe. Zvířata listnatých lesů Ruska a Evropy jsou červený jelen, hnědé medvědy, lišky, erminy, jezevci, mývalí peli, elky, zajíci, vlci. Puma, Pudu, chilské kočky žijí v Jižní Americe. V Asii a na Dálném východě jsou typickými živočichy zóny listnatých lesů vlci, jeleni, mývalí psi, jelení jelen, manchurijští zajíci, gorali a harzi. Červené knihy Amur tygři a Dalekohledové leopardy.

Hnědý medvěd

Ohrožený dravec, medvěd hnědý, obývá severní Ameriku, střední a východní Evropu, východní Asii a Sibiř. Toto je největší zvíře listnatých lesů. Jeho průměrná hmotnost je 300-400 kg a délka těla je od 1,2 do 2 metrů. Tento druh se skládá z několika geografických závodů, které se liší barvou a velikostí. Sibiřský a evropský poddruh je rozšířen v mírných lesích.

hnědý medvěd

Piniová kachna

Žlutooranž, borovice, žije převážně v Evropě. Má dlouhou a hustou srst tmavě hnědou barvu. Na hrudníku zvířete je světle žlutá skvrna, kterou lze snadno odlišit od ostatních marten. Zvíře leze stromy perfektně, skočí až na 4 metry, snadno udržuje rovnováhu. Lesní martenci žijí v dutinách nebo opuštěných hnízdech velkých ptáků, kteří většinu svého života trávili na stromech.

borovice marten

Skunk

V našich listnatých lesích není nalezeno zvířecí skunky, ale pro Severní Ameriku je to typické. Žije v zahradách, které se kopí s pomocí dlouhých drápů a silných tlap. Skunk leze stromy perfektně, ale nežije na nich. Má dobré slyšení a vůni, ale jeho představa, pokud jde o dravce, je slabá. Vidí zvíře ne dále než 3-4 metry.

Je těžké ho zamluvit s někým, protože jeho vzhled a zvyky jsou docela nezapomenutelné. Skunk je namalován černě s dvěma širokými bílými pruhy, které se pohybují od hlavy až po špičku ocasu. S jeho zbarvením se ani v lese nepokouší maskovat, ale naopak varuje, že by neměl být oslovován. Pokud se nepřítel dostane příliš blízko, zvíře na něj rozstříká vonné tajemství s vůní zhnitých vajec.

pruhovaný skunk

Amur Goral

Goral - zástupce horských lesů východní Asie a Dálného východu. Žije na Korejském poloostrově, v Primorském a Khabarovském území v Rusku, stejně jako v severovýchodní části Číny.

Toto zvíře listnatých lesů vypadá jako koza pokrytá hustou srstí. Má šedo-hnědou barvu s tmavým podélným pruhem na zádech a bílým bodem na krku. Jeho hlava je zdobena dvěma malými zakřivenými zadními rohy. Gorály žijí v malých skupinkách nebo jednotlivě. Nejsou to bojovníci, a v případě nebezpečí začínají syčet a snaží se vyšplhat nahoru do hor.

Amur Goral

Chilská kočka

Dalším exotickým zvířetem listnatých lesů je chilská kočka nebo kodex. Zvířata žije na území Chile a Argentiny a je endemická v Jižní Americe. Je to nejmenší zástupce divokých koček na celé západní polokouli.

Kódy také obývají smíšené a jehličnaté lesy obýváno převážně v nadmořské výšce 2000-2500 metrů. Jsou o něco větší než běžné domácí kočky. Tělesná hmotnost kódu je obvykle menší než 3 kilogramy a délka je 80 centimetrů. Chilské kočky mají velké a kulaté oči, zaoblené uši a velký ocas, jehož délka je téměř polovina délky těla. Celé torzo kódu je zbarveno kaštanovou tmavou skvrnou na zádech, stranách a tlapkách. Na hlavě a ocase jsou tmavé pruhy.

chilská kočka

Beaver

Tam jsou jen dva moderní představitelé bobrů - kanadských a obyčejných, nebo řek. První žije většina Severní Ameriky, druhá Evropa a střední Asie. Oba druhy se vyskytují v listnatých lesích a patří mezi největší hlodavce planety.

Bobr je silné dřepané zvíře, jehož délka těla může dosáhnout 1,3 metru. Má krátké tlapky s plaveckými membránami mezi prsty, dlouhý lopatkovitý ocas, pokrytý nadrženými štíty jako váhy. Celá jeho struktura říká, že stráví spoustu času ve vodě. Plave a perfektně se ponoří, zadržuje dech 10-15 minut.

Řeka bobr

Hlavním rysem těchto zvířat jsou silné zuby, které mohou v jedné noci hýbat stromem. Pomocou takového nástroje bobři staví bydlení z paluby a větví. Jejich dům se nachází přímo na vodě a skládá se z chatrče a přehrady kolem něj. Stavba bobra může dosáhnout několika set metrů.

Fox

Společná liška je nejvíce obyčejným obyvatelem mírné zóny. Je distribuován po celé Evropě, ve většině částí Severní Ameriky a Asie. Zvířata žijí dokonce i na severním okraji Afriky. Obývá tundru, pouštní a polopouští a samozřejmě i listnaté a smíšené lesy.

červená liška

Líška je dravec, ale také může jíst rostlinnou stravu. Loví malé savce, hlodavce, ptáky, hady, jí vejce a mladé zvíře. Líšky žijící v blízkosti hlavních řek často loví ryby. Takže zvířata žijící v Kanadě a severovýchodně od Eurasie se během období rozmnožování zcela přepínají na lososovou stravu.

Líšky žijí v hrázích, které se vykopávají, nebo se usazují v opuštěných obydlích jiných obyvatel lesa. Patří do rodiny špičáků a mají mnoho návyků, které jsou charakteristické pro jejich "bratry".